Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.03.2023 18:32 - Бебешки пъзели
Автор: patilancibg Категория: Бизнес   
Прочетен: 1933 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

Значението на пъзелите за развитието на малките деца

Вашето малко дете или дете в предучилищна възраст има ли пъзели, с които от време на време си играе? Колко често полагате усилия да седнете с него и да го насърчавате да играе с тях?

Много хора ги предлагат като начин за забавление, без да осъзнават напълно важността на пъзелите за развитието на малките деца. Всъщност най-простите игрови дейности за деца обикновено са най-образователните.

Е, време е да оставите настрана фантастичните играчки с мигащи светлини и музика и да извадите тези пъзели, ако искате детето ви да се научи истински .

Могат ли малките деца да играят с пъзели?

Абсолютно, но те се нуждаят от време и свобода, за да изградят уменията си със собствено темпо.

Все още може да не са в състояние да играят с пъзел от 48 части, но ще стигнат до там, като започнат с основни пъзели за малки деца.

През предучилищните години децата трябва да ги редят редовно и трябва да могат да изпълняват по-трудни пъзели с по-малки парчета с напредване на възрастта.

Кога малките деца могат да редят пъзели?

От около 18-месечна до 2-годишна възраст, малките деца започват да проявяват по-голям интерес да се опитват да вкарат основни дървени парчета пъзел в дъска и по-малък интерес да ги ядат!

Всяко дете следва своя собствен уникален път в своето развитие, така че няма точно правило за това кога трябва да могат да ги изграждат или какви типове ще се научат да изграждат първо.

Това зависи от това какви пъзели имат на разположение, колко често са насърчавани да играят с тях и кога развиват интерес към тях.

Запознайте ги отрано и оставете детето си да ги изследва, да ги усети и да си играе с тях, преди да очаквате да ги изгради.

 

Какви пъзели трябва да може да прави 2-годишно дете?

Като цяло, 2-годишните често започват да играят с прости пъзели с колчета , сортери за форми, пъзели с форми и основни пъзели от 2 до 4 части.

 

Какви пъзели трябва да може да прави 3-годишно дете?

 

На 3-годишна възраст децата често все още ще играят с прости форми за сортиране и пъзели с колчета, но ще започнат да преминават към пъзели от няколко части, най-често пъзели от 9 части и пъзели от 12 части .

 

Как учите малките деца да редят пъзели?

 

Красотата на играта е, че децата се учат на умения чрез опити и грешки. Ако вашите малки деца са изложени на всякакви видове пъзели в началото, те естествено ще се научат как да ги правят.

Можете да покажете как едно парче пасва или да ги заинтересувате, като играете с тях.

Започването им рано ще бъде най-добрата основа за изграждането на пъзели от няколко части.

 

Най-добрите видове пъзели за малки деца

 

Има няколко различни вида пъзели, на които можете да изложите малките си. Те имат различна степен на трудност и вашето малко дете ще ги овладее със собствено темпо.

·       Сортиращи форми

Това е пример за сортиране на форми. Обикновено се изработва от пластмаса или дърво.  Сортиращите форми като тези са отлични за научаване да разпознават и съпоставят форми , които децата трябва да се научат, за да могат да завършват пъзели.

Малките деца трябва да преживеят нещата на конкретно ниво, за да се научат. Работата с големи, триизмерни форми е отлично изживяване , дори ако вашето малко дете все още не е в състояние да ги съпостави точно.

Това е по-усъвършенствано устройство за сортиране на форми, което е чудесно за развиване на фин моторен контрол и координация между очите и ръцете.

·       Пъзели с форма

Пъзелите с форми също са триизмерни сортиращи форми, но формите са по-плоски и се вписват в съответстващите им форми на дъската.

Големите подложки за пъзел от пяна, които много малки деца имат на пода в спалните си, са от подобен тип.

Те обикновено имат букви или цифри вътре в квадратчетата, които могат да бъдат премахнати и поставени обратно на местата им и са достатъчно големи, за да осигурят добро тактилно обучение за малки деца.

·       Пъзели с колчета

Пъзелите с дървени колчета са дървени пъзели с копче/колче, прикрепено към всяко парче, което помага на малките деца да се справят с тях с малките си пръстчета.

Парчетата са по-плоски (по-близо до двуизмерни) и формата на дървеното парче е очертанието на картината.

Независимо дали са традиционни форми или снимки на животни, те все още развиват способността на малките деца да различават формите между различните предмети.

Малките деца имат по-добро визуално възприятие от бебетата и се учат да съчетават абстрактни форми. Тези части все още се вписват в основната дъска.

Това е важно, защото малките деца могат да се научат да прилепват парчета, като използват както зрението, така и докосването си – като гледат формата и картината и като усещат дали приляга плътно на мястото си.

Колкото повече сетива ангажира детето, толкова по-добре научава нещо.

Пъзели

Пъзелите са по-усъвършенствани от пъзелите с основна форма и изискват части, за да се съберат заедно.

За малки деца е най-добре все пак да има дървена основа, в която пъзелът се вписва, но всяко парче няма своя собствена граница. Цялата картина, съставена от множество части, се вписва в очертанията.

Започнете с пъзели, които имат малко парчета, като тези , и увеличете броя на парчетата, когато детето ви придобие увереност.

За да завършат този пъзел по-долу, малките деца трябва да разчитат повече на разбирането на визуалните части на картината (напр. знаейки, че главата на патицата ще бъде най-отгоре).

Частите все още прилягат плътно една до друга, но тъй като всяка от тях няма своя собствена граница, има повече място за преместването им, докато всички парчета паснат.

Това често се прави първоначално чрез проба и грешка, докато детето се научи да забелязва парчетата по-уверено с поглед и да ги съпоставя с по-голяма точност.

Това е обикновен пъзел, който разчита на много по-напреднали визуални умения за изграждане. Пъзелът може да има между 2 и няколко хиляди парчета (за да се забавляват възрастните!)

Пъзелите с 2 или само няколко парчета могат да бъдат по-лесни за изграждане от предишния тип, така че не е задължително да преминават от един към друг, а изграждат различни типове, като избират въз основа на тези, които може да завърши успешно.

Когато детето ви порасне, то ще се научи да изгражда по-сложни пъзели с по-малки, по-детайлни части.

За да достигнат до етапа на изграждане на пъзели от множество части, децата се нуждаят от много излагане на тях. Те няма да развият това умение само с пъзел от време на време тук и там. Опитайте се да ги превърнете в редовна дейност във вашия дом.

Така че, приблизително така децата напредват в изграждането на пъзели. Не всички те учат непременно в този точен ред и не всички имат достъп и излагане на всички различни типове, но те следват подобни модели, когато учат. Те напредват от:

          Големи парчета до малки парчета

          Малко парчета до много парчета

          Смели, ясни изображения до сложни, детайлни изображения

 

Как да разберете за какъв тип пъзел е готово вашето дете?

 

Като просто правило, вашето дете трябва да може да завърши пъзел за сравнително кратко време, с редовен успех. Те трябва да упорстват малко, но винаги да могат да го завършат.

Така те изпитват успех и развиват мотивацията да продължат да ги правят и да се предизвикват повече.

Когато детето ви завършва пъзел наистина бързо с минимални усилия е време да го изложите на малко по-предизвикателни.

Най-лошото е да имаш дете, което е толкова разочаровано от пъзелите, че се отказва и развива отвращение към тях.

И така, сега, когато знаете как да въвеждате пъзели и как децата ви се учат да ги правят, нека да разгледаме накратко защо пъзелите са толкова важни за ученето на децата и многото ползи от играта с тях.

 

Какви умения развиват пъзелите?

 

Каква е ролята на пъзелите в развитието на малките деца? Пъзелите подпомагат развитието на ранното детство по много начини.

Те имат пряко влияние върху способността на вашето дете да се научи да чете, пише и прави математика , наред с други неща. Те са един от най -добрите видове образователни играчки и трябва да се правят редовно.

И така, как точно изграждането на пъзели помага за развитието на детето? Ето как…

1.     Брутни двигателни умения

Първите пъзели на детето обикновено имат големи парчета и са построени на пода. Това означава, че цялото тяло е ангажирано при изграждането им и могат да се развият груби двигателни умения .

Брутният двигател се отнася до големите мускули на тялото. Децата развиват големите си мускули преди малките си мускули (напр. бебето се научава да държи главата си нагоре, преди да се научи да хваща играчка).

2.    Фини двигателни умения

Фината моторика се отнася до контрола на малките мускули като пръстите на ръцете, краката и очите. Децата трябва да имат добри фини двигателни умения , за да могат да държат молив и да развиват способността си да пишат.

Следователно игрите и дейностите, които развиват груби и фини двигателни умения, са необходимост, за да се научите да пишете по-късно.

3.     Координация ръка-око

Координацията ръка-око е способността да се извършват движения с ръцете, докато се ръководят от очите. Ръцете и зрението на детето работят заедно, за да изпълняват задачи.

Децата се нуждаят от координация между ръцете и очите, за да могат да изпълняват ежедневни задачи, да спортуват и да четат и пишат. Да можеш да четеш и пишеш изисква добре развити умения за визуално проследяване.

Изграждането на пъзели тренира мозъка да координира очите и движенията на ръцете.

4.     Визуално възприятие

Визуалното възприятие е необходимо умение за учене, четене, писане и математика. Отнася се до способността на мозъка да разбира и осмисля това, което виждат очите.

Не става въпрос за това, че очите могат да виждат, а за правилното обработване на информацията, която очите виждат.

Дете с лошо зрително възприятие може, например, да се бори да види модели в думите, когато чете, евентуално да обръща буквите при писане или да се бори да работи с триизмерни форми.

Пъзелите са един от най-добрите начини за развитие на визуално възприятие. Децата ще научат за цветовете , форма, шарки, възприемане на дълбочината и др.

5.     Развитие на език и концепция

 

Пъзелите предлагат възможност на детето да изгради своя речник и да подобри езиковите си умения. Формите и изображенията върху парчетата представляват неща и концепции.

Те ще бъдат подсилени още повече, ако родител се възползва от възможността да разшири речника на детето си:

          Колко патици плуват в езерото?

          Остават ви само две части, които да паснат!

          Къде трябва да поставите очите?

          Да намерим парчето с другата обувка.

 

6.     Решаване на проблеми

 

Всички пъзели са основно проблеми, които трябва да бъдат решени. Всеки от тях представлява предизвикателство и изисква стратегическо мислене, за да бъде завършено.

Разрешаване на проблем е умение, необходимо в цялото училище и особено на работното място и наистина започва през първите години от живота с прости дейности като изграждане на пъзели и свикване да поемате предизвикателство.

7.    Успех и самочувствие

Много е важно децата да изпитват успех редовно. Така те изграждат чувство за компетентност и стойност. Чувството за компетентност е една от основните емоционални нужди на детето.

Пъзелите са чудесен начин да изпитате успех, тъй като завършеният пъзел е много ясен символ на постижение. Това също е предизвикателна дейност, така че децата научават какво е чувството да положиш много усилия, за да постигнат този успех.

8.    Постоянство

Характерът на пъзела е, че той трябва да бъде напълно завършен, за да бъде построен, за разлика от блоковете, например, където можете да построите всичко за произволен период от време.

Малко деца биха били доволни да оставят пъзел незавършен. Това е рецепта за развиване на постоянство, тъй като работи върху решимостта на детето да завърши пъзела, за да почувства удовлетворение от това, че е постигнало нещо.

9.     Концентрация

Изграждането на пъзел е идеална дейност за работа върху обхвата на вниманието.

Както бе споменато по-горе, пъзел трябва да бъде завършен, за да може детето да почувства, че го е направило правилно. Това означава, че той вероятно ще се напряга, за да работи върху задачата толкова дълго, колкото е необходимо.

Многократното натискане на обхвата на вниманието ще доведе до цялостно подобрена концентрация с течение на времето.

10. Социални умения

Попълването на пъзел с брат или сестра или приятел е чудесна възможност да работите върху социалните умения.

Децата трябва да си сътрудничат и да си сътрудничат и те изпитват удовлетворение от работата за постигане на обща цел.

11. Облекчаване на напрежението

Пъзелите не само развиват много физически, социални и когнитивни умения, но също така осигуряват емоционално освобождаване. Работата върху тихи дейности е чудесно средство за облекчаване на стреса и начин да се отпуснете, докато учите.

Спокойните, отпуснати деца винаги са в по-добро място за учене.

Разгледайте и изберете

В нашия онлайн магазин patilanci.bg можете да намерите голямо разнообразие от пъзели за малки деца. Ние предлагаме пъзели в различни форми, различни части и картинки. Децата ще се забавляват с часове, ще станат по-мотивирани, ще се научат да се концентрират и ще са горди с постигнатите резултати. Разгледайте нашия каталог с пъзели и поръчайте избраният от вас. Ако имате въпроси относно пъзелите за малки деца, потърсете ни, на разположение сме за вашите въпроси.

 




Гласувай:
1




Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: patilancibg
Категория: Бизнес
Прочетен: 3446
Постинги: 1
Коментари: 0
Гласове: 0
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930